5 τρόποι για να καθαρίσεις τα κοσμήματα σου

5 τρόποι για να καθαρίσεις τα κοσμήματα σου | Emmanuela - handcrafted for you®

Τι πρέπει να κάνεις για να καθαρίσεις τα μαυρισμένα κοσμήματα σου και γιατί μαυρίζουν εξ αρχής; Ο καθαρισμός κοσμημάτων μπορεί να γίνει στο σπίτι σου εύκολα και με ασφάλεια!

Στο www.emmanuela.gr  δίνουμε έμφαση στην ποιοτική κατασκευή και την υψηλή αισθητική και όλες μας οι δημιουργίες είναι φτιαγμένες με ασήμι 925 και πολύτιμα μέταλλα, παρ’όλα αυτά, επειδή όλα τα κοσμήματα είναι ωραία, θα σου δώσουμε συμβουλές για να καθαρίζεις τα μπιζού σου και να τα διατηρείς όμορφα, είτε είναι «αληθινά» είτε «ψεύτικα»!

Το «μαύρισμα» στα ασημένια κοσμήματα

Τα ασημένια κοσμήματα δεν επηρεάζονται σημαντικά από εξωτερικούς παράγοντες παρά μόνο «μαυρίζουν» ανά διαστήματα - όταν δεν είναι επιροδιωμένα ή επίχρυσα - σχηματίζοντας λεκέδες, οι οποίοι σε αρχικό στάδιο απομακρύνονται πολύ εύκολα με ένα μαλακό πανί και λίγο τρίψιμο. Αν τα ασημένια κοσμήματά μας έχουν «μαυρίσει» πολύ, χρησιμοποιούμε κάποιο καθαριστικό υγρό για ασημένια αντικείμενα, από αυτά που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά. Το «μαύρισμα" οφείλεται σε επιφανειακή οξείδωση η οποία προκαλείται από την επαφή του ασημιού με το θειάφι που υπάρχει στον αέρα της ατμόσφαιρας.

Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε υγρά για το γυάλισμα, καθώς είναι πιθανόν να αποχρωματιστούν άλλα στοιχεία του κοσμήματός μας, όπως οι ημιπολύτιμοι λίθοι, τα κοράλλια και τα μαργαριτάρια.
Προσεκτικά καθαρίζουμε μόνο τις ασημένιες επιφάνειες με ένα βαμβακερό μαλακό πανί, το οποίο πρώτα έχουμε μουσκέψει με το υγρό καθαριστικό. Τρίβουμε με οριζόντιες ή κάθετες κινήσεις και όχι με κυκλικές.

Παρακάτω ακολουθούν συμβουλές για να καθαρίσεις τα κοσμήματα σου!

Οδοντόκρεμα; Μάλλον όχι…

Η γνωστή συμβουλή ότι για να γυαλίσουμε καλά το ασήμι χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα δεν είναι και τόσο σοφή, αφού οι οδοντόκρεμες περιέχουν διαβρωτικούς παράγοντες οι οποίοι εντέλει προκαλούν γρήγορα περισσότερο «μαύρισμα». Για αυτό και δεν συνίσταται αυτή η πρακτική γυαλίσματος.

Οι «κανόνες» του ασημιού...

Όπως όλα τα κοσμήματα, για να παραμένουν και τα ασημένια πάντοτε λαμπερά και όμορφα σαν καινούργια, πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες:

  • Δε τα φοράμε ποτέ όταν είμαστε ιδρωμένοι, όταν κολυμπάμε, κάνουμε γυμναστική ή έντονες χειρονακτικές εργασίες, καθώς το χλώριο της πισίνας, η υγρασία και τα άλατα του ιδρώτα είναι εχθροί του ασημιού, ενώ το ασήμι μπορεί εύκολα να χαραχθεί από μικροχτυπήματα και να αλλοιωθεί από πιέσεις.
  • Φροντίζουμε να εφαρμόσουμε πρώτα τα προϊόντα καλλωπισμού που χρησιμοποιούμε (make up, άρωμα, λακ, κρέμες κλπ) και κατόπιν να φορέσουμε τα ασημένια κοσμήματά μας. Το ασήμι δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα χημικά και οξέα που περιέχουν αυτά τα προϊόντα.
  • Είναι καλό να καθαρίζουμε με ένα μαλακό βαμβακερό πανί τα ασημένια κοσμήματα μας μετά από κάθε χρήση. Ακόμη καλύτερο να τα πλένουμε με χλιαρό νερό και λίγο σαπούνι. Αφού τα στεγνώσουμε καλά με προσεκτικό σκούπισμα, τα αποθηκεύουμε ξεχωριστά από τα υπόλοιπα κοσμήματά μας. Έτσι απομακρύνουμε τους διαβρωτικούς παράγοντες που προσκολλώνται σε αυτά.
  • Τα αποθηκεύουμε σε στεγανά πλαστικά σακουλάκια, κατά προτίμηση αυτά που «σφραγίζουν» και απομονώνουν το περιεχόμενο, εμποδίζοντας το να έρχεται σε επαφή με τον αέρα.
  • Τα τοποθετούμε ξεχωριστά από άλλα κοσμήματα ή σκληρά αντικείμενα που ενδεχομένως να χαράξουν την επιφάνεια του ασημιού.
  • Τα φυλάσσουμε σε μέρος που δεν το «βλέπει» το φως.

Τέλος, στο εμπόριο κυκλοφορούν ειδικές λωρίδες ή υφάσματα με αντιδιαβρωτική για το ασήμι δράση. Μπορούμε τις τοποθετήσουμε στα μέρη που αποθηκεύουμε τα κοσμήματα μας για να τα προστατεύσουμε από τη διάβρωση, μακροχρόνια και πιο αποτελεσματικά.

Δε χρειάζεται να αποχωριστείς κανένα κόσμημα σου, τουλάχιστον όχι πριν δοκιμάσεις να το καθαρίσεις. Ίσως γίνει σαν καινούριο, ίσως πάλι και όχι! Στο www.emmanuela.gr θα βρείτε ποιοτικά χειροποίητα ασημένια κοσμήματα σε προσιτές τιμές από την σχεδιάστρια κοσμημάτων Εμμανουέλα Αλεβιζοπούλου.

Γράψε ένα σχόλιο

Έχε υπ΄όψιν ότι τα σχόλια εγκρίνονται, πριν δημοσιευθούν